MIDI: De Basics

Inmiddels ben ik bezig met het opnemen van de piano partij in This Is Living. Dit gebeurt met behulp van MIDI, dus daarom kijken we vandaag naar de basics van MIDI. Het wordt o.a. gebruikt voor piano, maar ook synthesizers en controllers. Wat is het en hoe werkt het? Laten we dat eens verder gaan bekijken.

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface, een digitaal systeem waar instrumenten en apparaten muzikale informatie kunnen uitwisselen. Het is dus geen digitale piano waar een analoog signaal uitkomt, zoals bijv. uit een microfoon. Het werkt door middel van commando’s sturen. Als ik op mijn MIDI keyboard op de C3 toets druk, stuurt het keyboard een commando “Start spelen C3 noot” en als ik hem los laat stuurt hij “Stop spelen C3 noot”. Dit commando kan dan door een synthesizer of computer (in dit geval Cubase) worden vertaald naar een piano geluid van de C3 noot. Een ander voorbeeld van MIDI gebruik is de Mackie Control Universal. Omdat het een commando systeem is, kan deze op de druk van een knop een commando naar de computer sturen die vervolgens een bepaalde handeling uitvoert.

Laten we eens kijken hoe een stukje MIDI er uit ziet in Cubase.

midi_track
MIDI Track in Cubase

Hier zie je een track in Cubase waar een stukje MIDI is opgenomen. HALion Sonic SE is de digitale synthesizer van Cubase die de commando’s kan vertalen naar piano geluid (of andere geluiden!). Je kan zien dat er balkjes in staan; kort, lang en verschillend in hoogte. Dit stellen noten voor. Zoals je ook misschien al kan zien, is dat dit stukje herhaald wordt. Erg makkelijk dus! Je hoeft nu niet het hele stuk op te nemen, maar je kan het gewoon herhalen. Laten we eens een stuk in meer detail bekijken.

MIDI Detail in Cubase
MIDI Detail in Cubase

In dit overzicht zie je alles van het stukje MIDI, maar heb je ook al je bediening voor het aanpassen, maken en verwijderen van MIDI. Ieder horizontaal balkje stelt een noot voor en je ziet aan de linker kant op de piano welke noot het is. De breedte van het balkje geeft de lengte van de noot aan. Aan de onderkant staan verticale balkjes, die staan voor het volume van de noot voorstelt. Zo weet Cubase ook hoe hard de noot afgespeeld moet worden. Het voordeel van MIDI is dat hier ook noten bij kan ’tekenen’ en kan verwijderen. Als je dus een foutje maakt tijdens het opnemen, is dat zo opgelost! Het is zo zelfs mogelijk om de hele piano partij uit te tekenen.

Hopelijk begrijp je nu meer van MIDI en wat het doet. Als je nog vragen hebt, schroom niet en vraag!

Stay in tune!

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *