Vandaag gaan we kijken naar de basics van compressie. Wat is het en wat kun je er mee? Ook kijken we naar een voorbeeld van een stukje basgitaar, waar je goed kan horen wat het effect is. Laten we daarom snel gaan kijken wat compressie in houdt!We hebben het in dit geval over dynamische compressie, niet over data compressie. Data compressie houdt in dat je data, bijvoorbeeld een WAV audio bestand, kleiner maakt zodat het minder ruimte op je schijf in beslag neemt. Hier gaan we het later nog wel over hebben. Met dynamische compressie bedoel ik de geluidstechniek die gebruikt wordt bij het maken van muziek. Compressie toepassen op een signaal houdt in dat je automatisch het volume aanpast boven een bepaald niveau. Als het volume aangepast wordt, kun je daarna het gehele signaal weer hoger zetten, zodat effectief het verschil tussen het zachtste en hardste geluid van je signaal kleiner wordt. Je brengt zo de luidheid van een signaal omhoog (maar niet het volume).
Compressie wordt in de muziek wereld veel toegepast. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om signalen consistent of helder te maken. Ook wordt het gebruikt om een signaal dat snel ‘dooft’ langer door te laten klinken. Dit is wat ik dan ook gebruikt heb voor een stukje basgitaar. Het aanslaan van de snaar genereert veel signaal, maar het neemt sterk af. Met compressie zorg je er dan voor dat het signaal langer harder blijft klinken.
Er zijn een aantal parameters die je nodig hebt en kunt aanpassen bij compressie. We houden het even bij de basics, dus ik noem de belangrijkste: Threshold, Ratio, Attack & Release.
Threshold is het niveau in dB waarboven je de compressor zijn werk wilt laten doen. Zet je deze bijvoorbeeld op -10 dB, dan zal het signaal harder dan -10 dB gecomprimeerd worden.
Ratio is de hoeveelheid compressie als een ratio van input/output signaal. Een 4:1 ratio zorgt er dus voor dat 4 dB input signaal terug gebracht wordt naar 1 dB.
Attack is de tijd die je instelt hoe snel de compressor reageert. Als het signaal boven de threshold komt, bepaald de attack hoe snel de compressor het signaal naar de gewenste instelling terug brengt.
Release is de tegenhanger van attack en geeft aan hoe snel het signaal weer terug gebracht (of losgelaten) wordt als het signaal weer onder de threshold zit.

Voor This Is Living heb ik een stukje basgitaar opgenomen voor de bastonen in het lied. Het origineel gebruikt waarschijnlijk iets anders (een synthesizer), maar ik heb een basgitaar dus dacht: waarom niet? Het is nog niet perfect en heeft nog mix werk nodig, maar hier is een stukje basgitaar zonder compressie.
En dan met compressie aan.
Je hoort, als het goed is, duidelijk verschil tussen compressie aan of niet. De basgitaar klinkt luider en blijft langer doorklinken dan zonder compressie. Hopelijk geeft dit je een duidelijker beeld over compressie!
Stay in tune!