Cubase #02: FX Sends

Er zijn binnen Cubase, en over het algemeen alle andere DAW’s, twee manieren om een effect toe te passen op een track. Je kunt een effect rechtstreeks op een track zetten, zodat alles wat je met dat effect doet alleen van toepassing is op de track waar je hem op zet. Maar je kunt ook een FX Channel maken waar je een effect op zet. Vervolgens kun je een track door dit kanaal heen laten gaan om het effect toe te passen. Waarom zou je dat doen? Omdat je meerdere tracks over een enkel FX channel kan laten gaan en dus tegelijk voorzien van hetzelfde effect. We gaan eens kijken hoe dat in Cubase gaat.

We hebben voor dit voorbeeld alvast 2 kanalen met wat opnames. Een gitaar track en een MIDI track die ik al heb opgenomen en ingespeeld.

Base Tracks

Nu willen we bijvoorbeeld een Reverb effect op beide tracks hebben. Dan kunnen we een FX channel toevoegen, net zoals we een gewone track toe voegen. Dan kun je het gewenste effect kiezen en of je het effect in Mono of Stereo wilt horen. In dit geval hebben we een stereo Reverb effect ‘Roomworks SE’ toegevoegd.

Adding an FX Channel

Dat ziet er dan als volgt uit in het track overzicht:

All tracks including FX

Wat meteen opvalt is dat hij in een mapje is beland. Alle effecten worden hier dus mooi georganiseerd en zo heb je alle effecten naast elkaar in je mixer. Wat ook opvalt is dat, omdat het effect een eigen track heeft, de track ook read en write automation bevat. Je kunt op deze manier dus een effect in of uit laten faden halverwege een liedje. Je kunt zelfs alle specifieke effect knoppen automatiseren. Bij een effect op een gewone track kan dit ook, maar als je een effect op meerdere tracks wilt automatiseren, wil je er niet aan denken om dat per track te doen natuurlijk!FX Automation

Als je eenmaal de FX channel hebt, kun je in de MixConsole per track aangeven of je deze naar een FX channel wilt sturen. Dit kun je vinden onder ‘sends’, waar je één of meerdere channels kan kiezen. Let er wel op dat je de sends nog moet activeren voordat ze daadwerkelijk werken! Je kan zien of een send geactiveerd is als je bij het afspelen een signaal ui de FX channel ziet komen. Ook kun je in per track kiezen hoe veel je van het signaal door wilt sturen naar het FX channel. Als je maar een klein beetje FX wilt hebben, stuur je dus niet het volle signaal door de channel heen.

02-fx_sends

Dat is hoe FX Channels werken in Cubase! Wat er allemaal nog meer mogelijk is, moet ik zelf ook nog achter komen ;). Als het interessant is, laat ik het weten in een volgende Cubase post!

Stay in tune!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *